Sel õppeaastal on Roosna-Alliku mõisahoones vaatamiseks Eesti Arhitektuurimuuseumi ja Kultuuriministeeriumi koostöös valminud (ränd)näitus „Mõisast kooliks. Eesti mõisakoolid”. Kultuuriministeeriumi eestvedamisel rakendatud Euroopa Majanduspiirkonna mõisakoolide programmi (2011-2014) lõpetuseks (2015) Pille Epneri kureeritud näitus on seni ringelnud nii Eesti koolides, aga ka Brüsseli Eesti koolis, Oslo raekojas ning ligi paarikümnes Läti mõisas. See on üks Arhitektuurimuuseumi edukamaid rändnäituseid.

Vabadussõjajärgses Eestis tehtud maareformi üks jätkusuutlikumaid tulemusi oli mõisakoolide asutamine, selgitas EMP mõisakoolide programmi juht, muinsuskaitsja Riin Alatalu. Koolimajadena said mõisahooned väärikad kasutajad ning õpetajad-õpilased hariduse omandamiseks valgusküllase keskkonna. On tähelepanuväärne, et vanad mõisahooned sobivad hästi ka kaasaegsetele ootustele vastavaks õpikeskkonnaks.

Mõisakoolid on erilised õpikeskkonnad ning toetavad väärtuspõhist haridust, ka Roosna-Alliku mõis on ammendamatu inspiratsiooniallikas. Mõisa peahoones asuvad aineklassid, saalid, söökla ja muuseumituba. Mõisaaegsed abihooned nagu valitsejamaja, meierei ja kasvuhoone varemed. Roosna-Alliku mõisakooli õpilased ja õpetajad on aktiivsed osalejad mõisakoolide ühistegevustes. Näiteks antud näitust lõimiti meie kooli igapäevasesse õppetöösse. Tänases ajalootunnis koostasid 7. klassi õpilased näituse kohta ise ristsõnu, mida peale vaheaega saavad lahendada nii õpilased kui ka õpetajad. Aitäh 7. klassi õpilastele ja neid suunanud õpetaja Sigritile ja administraator Birgitile!



Eestis on säilinud ligi 500 mõisa peahoonet, kool on tegutsenud 300 mõisas ja nüüd tegutseb 68 mõisakooli. Alates 2000. aastate algusest on Eesti riigi, Norra finantsmehhanismi ja Euroopa majanduspiirkonna programmi abiga toetatud kümnete mõisakoolide restaureerimis- ja ehitustöid ning arendustegevusi kokku rohkem kui 18 miljoni euroga.

Loe lähemalt mõisakoolide kohta mõisakoolide kodulehelt www.moisakoolid.ee. Eesti Arhitektuurimuuseumi haridusprogrammide valikus on ka Mõisahariduse programm: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/haridus/oppematerjalid/moisaharidus/. Arhitektuurimuuseumi muuseumipoes on müügil mõisakoolide töövihikute sarjas ilmunud Illuka mõisakooli kui ammendamatu inspiratsiooniallika töövihik, kus saab joonistada, joonestada ja värvida, tutvuda arhitektuuriga ja avastada huvitaid fakte.