Õpetaja Jaanika kirjutas SA Keskkonnainvesteeringute Keskusesse projekti “Roosna-Alliku Põhikooli õpilased tahavad õppida nii maa all kui maa peal” ning see sai ka toetuse. Õppereisidest said osa kõik õpilased.

3. oktoobril käisid 1.-2. klassi õpilased Jääaja Keskuses.

10. oktoobril külastasid Kohtla kaevandusmuuseumi 3.-5. klassi õpilased.

11. oktoobril käisid 6.-9. klassi õpilased õppereisil Kohtla kaevandusmuuseumis.

Õppreis koosnes kolmest etapist:

  • Maa-alune ekskursioon koos giidiga Kaevandusmuuseumis, kus omandad teadmisi pruuni kulla, kaevurite töö ja energia kohta. Ekskursiooni käigus kehastutakse kaevuriks pannes pähe kiiver ning selga kaevurikuub ning laskutakse maapinnast kuni 8 meetrit allpool asuvatesse kaevanduskäikudesse, astutakse tõeliste kaevurite kunagistes jalajälgedes ja saadakse osa nende igapäevasest     tööelust niisketes ja hämarates tingimustes, mõistes seeläbi põlevkivi kaevandamise ja tööstuse toimimise tagamaid ning arengut.
  • Seiklusmatk looduses, kus paned proovile oma orienteerumisoskused ja muud teadmised.
  • Karjäärisafari tööstusmaastikul, kus jagame infot energia ja keskkonna teemadel. Teadmisi  saab rikastada ka maasturitega sõites läbi põlevkivi kaevandamise karjääri raskesti läbitaval maastikul, mis on osaliselt kattunud nii metsa kui paekiviväljadega. Retk viib läbi kraavide ja metsasihte, ei puudu ka tipud, mülkad, tehisjärved, karjäärikanjonid jpm.  Matka jooksul näeb ja kuuleb huvitavaid fakte energeetika ning keskkonna teemadel.

Kolm põnevat avastusretke kestsid kokku 3,5 tundi.